Pages

Ads 468x60px

15 Mayıs 2013 Çarşamba

Samsat İlçesi 5

SAMSAT İLÇE  EKONOMİ
ekonomi
zoom
İlçe ekonomisi ilçenin tarihi gelişimi itibariyle başta tarım, seracılık balıkçılık, ticaret ve kısmen de hayvancılığa dayanmaktadır. Sanayi ye yönelik herhangi bir faaliyet söz konusu olmadığı gibi önemli bir sanayi kolu da mevcut değildir. İlçe merkezi ve köylerinde 849 aile fiilen çiftçilikle iştigal etmekte. İlçemizin ekonomik ve sosyal hayatında tarım sektörü önemli yer tutmaktadır. Nüfusun % 75’ i tarımla uğraşmaktadır. İnşaatı devam eden sulama pompaj istasyonunun tamamlanması ile sulu tarıma geçilecek, tarımdaki istihdam alanı daha da genişleyecektir.
SAMSAT İLÇE TARIM
Tarımsal Faaliyetler :
İlçenin toprak yapısı; Atatürk baraj gölünün inşası ile Samsat ilçesi arazi varlığının büyük bir kısmı baraj göl suları altında kalmıştır. İlçemizde çoğunlukla kırmızı-kahverengi toprak grubuna giren orta sığ veya derince A,B,C profilli topraklar bulunup, bu topraklar orta karakterde Ca içeren ana maddesi ince bünyeli alevüyon yada az kireç ihtiva eder. Bölgemiz toprakları fazla miktarda kil içerir. Dehidrasyon sonucunda toprakların killi yapıda olmasına bağlı olarak derin çatlaklar oluşur. Arazi konumu genellikle düzdür.
zoom
SAMSAT İLÇE TURİZİM
turizim
Uygarlıkların merkezi olan Samsat ilçesi 01.03.1988 yılında sulara gömülerek tarihten silinmiştir. Samsat taki kazılar en son Ortadoğu Teknik Üniversitesi adı- na, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Ankara Üni- versitesi Dil, Tarih ve Coğrafya fakültesi Prof. Niğmet ÖZGÜÇ tarafından 8 yıl süreyle her yıl 3 ay olarak sür dürüldü. Kazıların ağırlığı dünyada eşi ve benzerine ender rastlanan Samsat kalesinde yapıldı. Ortalama 20 bilim adamından oluşan kazı kurulu 1979 yılından 1987 yılına kadar kazı çalışmalarını sürdürdüler.
zoom
ESKİ SAMSAT
Prof. Niğmet ÖZGÜÇ başkanlığında Samsat kalesinde yapılan kazılar sırasında Kommagene kralının sarayı tamamen ortaya çıkarıldı. Ağır sürdürülen kazı çalış- malarında 35 m olan kalede ancak 9 m'ye inilebilmiş tir. Altın takılar, cam ve porselen kaplar bulunmuş höyüğün güney batısında hellenistik devre ait IV. yapı katında bir beze sarılı olarak altın süs eşyası, bilezikler, gerdanlık ve küpler bulunmuştur. Çürümüş bez madolenler üzerinde iz bırakmışlardır. Define takı olarak kullanılan gümüş sikkelerle, altın, gümüş, ziy- net eşyası ve kıymetli taşlardan yapılmış boncuklar- dan meydana gelmiştir. Definenin iyi korunmuş ilginç eserlerini ikisi çift, ikisi tek olan kaplamalı takılardan olan 6 adet küpe temsil eder. Ayrıca gümüş üzerine altın kaplamalı takılardan 2 çift bilezik mevcuttur. Kale dışında ilçenin çeşitli yerlerindeki kazılarda da paha biçilemez tarihi eserler çıkarılmıştır. Amerikalı arkeolog Richard ELLIES'te yaptığı kazılarda bulduk- larından başka bir çok eserin de toprak altına yattığı kanısına varmıştır.
SAMSAT İLÇE KÖY VE BELDELERİ
Köyler:
Akdamar • Bağarası • Bayırlı • Çiçekköy • Doğanca • Göltarla • Gülpınar • Kırmacık • Kızılöz • Kovanoluk • Kuştepe • Ovacık • Taşkuyu • Tepeönü • Uzuntepe • Yarımbağ

20 Ocak 2013 Pazar

Samsat İlçesi 4

Yukarıda sayılan esnafların dışında halkın büyük kısmı tarımla uğraşmaktadır. Hayvancılık fazla gelişmemiştir. Ayrıca, bir kısım vatandaşlar seracılık, bağcılık balıkçılık, nakliyecilik, dolmuşçuluk, taksicilik v.b. gibi işlerle geçimlerini temin etmektedirler. Kaymakamlıkça yapılan özellikle bodur elma, bağ, zeytin, çilek ve nar olmak üzere birçok bahçecilik projeleri vatandaşlarca uygulanmaktadır. 2005 yılı içerisinde 150 meyve bahçesi kurulmuştur.
zoom
İlçede 1 sağlık merkezi, köylerde ise 2 sağlık evi binası vardır. İlçede 4 doktor, 2 sağlık memuru, 4 ebe, 2 hemşire, 1 tıbbi sekreter, 2 laborant, 1 memur, 2 şoför, 2 hizmetli mevcuttur. Köylerde binası mevcut olan 2 sağlık evinin fiziki durumu iyi olmadığından ve personel bulunmadığından sağlık hizmeti verilmemektedir.
SAMSAT İLÇE ULAŞIM VE ALTYAPI
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI DURUMU
zoom
İlçemiz Adıyaman il merkezine 47 Km’ lik asfalt yol ile bağlıdır. Köy yollarının 47 Km. lik kısmı asfalt geri kalan yaklaşık 17 Km si de stabilize kaplama olup; yaz – kış ulaşıma açıktır. Ancak zaman zaman stabilize yollarda malzemeli ve greyderli bakım yapılması gerekmektedir. İlçede hava, deniz ve demiryolu ulaşım ağı bulunmamaktadır.
zoom
SAMSAT ÇİLEĞİ
Samsat – Adıyaman arasında ulaşım ilçe merkezinde faaliyet göstermekte olan S.S. 25 Nolu Minibüsçüler Kooperatifine bağlı olarak çalışan yaklaşık 25 adet minibüsle sağlanmakta olup; günün belli saatlerinde (sabah ve akşam) ulaşımda araç bulunmaması sebebiyle aksaklıklar meydana gelmektedir. Belediye veya bir başka kuruma ait toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.
zoom
PTT Hizmetleri :
Yapımına 1990 yılında başlanan PTT Müdürlüğü hizmet binası yeterli olup; faal durumdadır. 1 dağıtıcı, 1 güvenlik görevlisi, 1 santral teknisyeni ile hizmet verilmektedir. Ancak, teknik eleman yetersizliği nedeniyle hatlarda meydana gelen arızalar zamanında giderilememektedir.
1994 yılında 1000 abonelik, 1995 yılında 250 abonelik ve 1997 yılında da Akdamar köyünde 296 abonelik ve 2000 yılında ise merkez santraline 300 abonelik olmak üzere toplam 2050 abonelik santral kapasitesi ile ilçe merkezi ve bağlı bütün köylerimiz telefona kavuşmuştur.
SAMSAT İLÇE ELEKTİRİK
Elektrik :
zoom
İlçe merkezine elektrik 1987 yılında Kahta ilçesi hattından köy grup elektrifikasyonuna bağlı olarak getirilmiştir. Sık sık arızalanan ve onarımı günlerce süren bu hat terkedilmiş olup; 1990 yılı içerisinde Yeni Samsat karayolu boyunca 03 orta gerilim hattı döşenmiştir. İlçemiz 1991 yılı başından itibaren şehir elektrifikasyonuna bağlanmıştır. İlçeye bağlı köylerin tamamı da aynı şebekeye bağlı olup; elektriksiz köy bulunmadığı gibi köy içi aydınlatma şebekesi de tamamlanmıştır.
zoom
TEDAŞ İşletme Şefliğine ait olan bina 20 Temmuz 1989 tarihinde hizmete açılmış olup, yeterli gelmektedir. 1 şef, 1 memur, 1 işçi ve 1 güvenlik görevlisi olmak üzere 4 adet personelle hizmet yürütülmekte olup; personel azlığı sebebiyle yeterince sağlıklı bir hizmet verilmemektedir.
SAMSAT İLÇE SU
Su :
zoom
Samsat ilçe merkezi ve köylerinin en önemli sorunlarından biri de su sorunudur. İlçe merkezinin şehir içi içme suyu tesisleri tamamıyla bitirilmiştir. İlçe içme suyu Atatürk Barajı Göl suyundan sağlanmakla birlikte bu su genellikle içilmemektedir. Bu nedenle Gölpınar Köyündeki 1 kuyudan ayrı bir şebekeyle ve 60 m³ lük ayrı bir depoya su verilmekte, bu su ilçe merkezindeki belli noktalarına yaptırılan çeşmelere akıtılmaktadır. Bu su yaz aylarında 2-3 lt/sn. debiye ulaşmaktadır. Baraj Gölünden alınan suyun debisi 15 Lt/Sn’dir. Ayrıca 100 m³ kapasiteli ayaklı depo ve 500 m³ kapasiteli gömme su deposu mevcuttur.
zoom
Kanalizasyon :
1987 yılında ihalesi İller Bankası tarafından yapılmış olup 1992 yılında tamamlanmıştır. 2026 yılına kadar ilçenin kanalizasyon sorunu olmayacaktır.
Kanalizasyon tesisi şebeke olarak imar planına uygun şekilde % 90 oranında tamamlanmıştır. Ancak, geriye kalan %10 luk kısmının ise tamamlanması için çalışmalar başlatılmıştır.
İlçedeki kanalizasyon arızalarının önlenmesinde hayli zorluklarla karşılaşılmaktadır. İlçemizde herhangi bir kuruluşa ait vidanjörün olmayışı hizmetleri aksatmaktadır. Bu nedenle geçmiş yıllarda Çevre Bakanlığından bir adet Vidanjör talebinde bulunulmuş olup bu güne kadar olumlu bir sonuç alınamamıştır.

Samsat İlçesi 3

zoom
SAMSAT İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFİ YAPI
İlçemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Adıyaman ilinin güney-doğu kesiminde yer almakta olup, yüz ölçümü 338 km2 dir. Kilometre kareye 35 kişi düşmektedir.


Samsat’ın;
Batısında Atatürk Baraj Gölü,
zoom
Kuzeyinde Kahta İlçesi,
Doğusunda Atatürk Baraj Gölü,
Güneyinde Atatürk Baraj Gölü (karşı kıyıda Şanlıurfa ili Bozova ilçesi) bulunmaktadır.
zoom
Yeni Samsat ilçesi Atatürk Baraj gölünün kıyısında üç tarafı baraj gölü ile çevrili bir yarım ada şeklini almıştır. Denizden yüksekliği 610 metredir. İl merkezine uzaklığı 47 km. dır.
zoom
İlçemiz güneye doğru eğimlerle alçalan bir ova görünümündedir. Yazları oldukça sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Atatürk Baraj gölü nedeniyle nem oranı artmıştır.
SAMSAT İLÇE SOSYAL YAPI
SOSYAL DURUM
zoom
İlçe merkezinde 209 vatandaşa devlet tarafından konut yapılmıştır. Konutlar betonarme ve bahçelidir. 773 vatandaşa arsa dağıtılmış olup, bunlardan ancak 341 kadarı kendi konutlarını yapmışlardır. Daha fazla konutun yapılmayışından ilçeden özellikle Adıyaman il merkezine ve diğer yerlere göçün önemli bir rolü vardır.
zoom
Köylerde bulunan evler kerpiç ve toprak yapıya sahiptir. Bazı köylerde betonarme evler yapılmaktadır. Kerpiç binalar yazın serin ve kışın sıcak olduğundan vatandaşlarca tercih edilmektedir.
zoom
Devlet memurları konut ihtiyacı için 22 daireli lojman yaptırmış olup, kurumlara tahsis yönetmeliğine göre dağıtımı yapılmıştır. Lojmanların kurumlara göre dağılımı şöyledir:

Maliye Bakanlığına 9, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne 2, İçişleri Bakanlığına 3, Adalet Bakanlığına 1, Diyanet İşleri Başkanlığına 1, Milli Eğitim Bakanlığına 6 adettir. Ayrıca İlçe Jandarma komutanlığı, İlçe Emniyet Amirliği, Sağlık Grup Başkanlığı, PTT, T.C. Ziraat Bankası Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Meteoroloji İstasyon Müdürlüğüne ait ihtiyacı karşılayacak kadar lojmanları mevcuttur.
zoom
İlçede eğlence ve dinlenme yeri yoktur. Ancak Köylere Hizmet Götürme Birliğinin imkanları ile kamu personelinin istifadesi için 1 adet halı saha ve kamu personeli dinlenme lokali olarak bir sosyal tesis yapılmıştır. sinema, gazino bulunmamaktadır. İlçe merkezinde 2 kıraathane, 1 spor kulübü vardır. Halk genellikle boş zamanlarını bu yerlerde geçirmekte veya evlerde birbirlerini ziyaret ederek sohbetler yapmaktadır. Köylerin hiç birinde kıraathane yoktur.
zoom
İlçe merkezinde 1 çorap ve iç çamaşır atölyesi, 1 eczane , 3 fırın, 1 ekmek fabrikası, 1 kasap, 3 berber, 2 kebapçı, 1 fotoğraf stüdyosu, 1 oto lastik tamircisi, 2 oto tamir atölyesi, 2 kırtasiye, 2 kuyumcu, 1 pastane, 1 konfeksiyon, 1 ayakkabıcı, 1 tüp gaz bayii, 18 bakkaliye, 3 değirmen, 2 demirci atölyesi, 2 petrol istasyonu bulunmaktadır. Bazı köylerde küçük çaplı köy bakkaliyesi de mevcuttur.
zoom

Samsat İlçesi 2

Samsat M.Ö. 69’da Kommagene Krallığının merkezi olur. Kommagene Kralları Antichos sanıyla anılır. 150 yıllık süre içinde 4 kral tahta geçti. Bunlardan Kral Antichos III’ nün Romalılara yenilgisi üzerine Kommagene Devletinin egemenliği sona erdi. M.S. 72 yılında bir Roma eyaleti haline getirilen Samsat bir ilim merkezi olur.


Ünlü bilgin Lukianus bu dönemde Samsat’ta doğar.
zoom
Bu arada birkaç kez Perslerle Romalılar arasında el değiştirir. M.S. 271’de tekrar Romalıların eline geçer. Bu dönemde nüfusu 50.000’i geçer.
eskisamsat
Daha sonra Bizans’ın ve sonrada Arapların eline geçer. Samsat’a Hz. Ömer zamanında Şimşat, Şümişat denir. 1085’te Melikşah 1114’de Zenginler 1180’de Selahattin Eyyubi 1203’de Anadolu Selçuklularından Rüknettin süleyman II Samsat’a hakim olur. 1237’de Harzemşahlar tarafından yağma edilen Samsat 1240’da Moğol İmparatoru Hülagü Han tarafından sonrada Dulkadiroğulları tarafından istila edilir.
zoom
1392’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı devletine bağlanır. 1401’de Timur tarafından tahrip edilir. 1516’da Yavuz Sultan Selim tarafından tekrar Osmanlılara katılır. Osmanlı yönetiminde eski önemini kaybeder ve sancak merkezi olur.
zoom
Gittikçe küçülen Samsat, Cumhuriyetin kurulmasıyla bucak merkezi olur, 1960’da ilçe merkezi haline getirilir ve Adıyaman iline bağlanır.
zoom
Samsat ilçesi Atatürk Barajı Göl suları altında kalmasından dolayı 05.03.1988 tarihinde eski yerleşim yerinden tahliye edilmiş ve 21.04.1988 tarihli 3433 sayılı kanunla merkezi değiştirilerek bu günkü yerine taşınmış bulunmaktadır.
zoom
Günümüzde yapılan arkeolojik araştırma ve kazılarla eski Samsat ve civarında eski dönemlere ait saraylar, su kemerleri, kaleler ve benzeri yapılar, kıymetli eşyalar bulunmuştur. Bu eserlerden bir kısmı Adıyaman müzesinde sergilenmektedir.

Samsat İlçesi 1

ADIYAMAN SAMSAT İLÇESİ
SAMSAT İLÇE TARİH
İlçenin Tarihi Yapısı
SAMSAT RESİMLERİ,SAMSAT FOTOĞRAFLARI,SAMSAT TANITIM,SAMSAT TARİH,SAMSAT GÖRSELLER,SAMSAT,ADIYAMAN SAMSAT
Eski adı Samusata - Sumaysat olan Samsat yörede tarihi en eski olan yerleşim yerlerinden birisidir. Bazı kaynaklardan M.Ö 6000 yılında 
zoom
Orta Asya’dan gelen Türklerden Prohititler tarafından kurulduğu belirtilmektedir. Fırat’ın batı ve doğu kesimleri arasında en elverişli geçit yerinde bulunduğundan Samsat tarih boyunca önem kazanmıştır.

Sümerler zamanında Semizata adı verilen Samsat’ ın demir çağında Hitit Krallığının merkezi olduğu sanılmaktadır. Bölge M.Ö. 708 II. Sargon tarafından zapt edilerek Asur’ a bağlı bir eyalet durumuna gelir.
zoom

M.Ö. 605 yılında Babiller’in eline geçer. Daha sonra sırasıyla Medlerin, Perslerin (M.Ö. 553), Mekadonya Krallığının (M.Ö. 333) ve Selevkos’ ların hakimiyeti altına girer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız