Pages

Ads 468x60px

20 Ocak 2013 Pazar

Samsat İlçesi 3

zoom
SAMSAT İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFİ YAPI
İlçemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Adıyaman ilinin güney-doğu kesiminde yer almakta olup, yüz ölçümü 338 km2 dir. Kilometre kareye 35 kişi düşmektedir.


Samsat’ın;
Batısında Atatürk Baraj Gölü,
zoom
Kuzeyinde Kahta İlçesi,
Doğusunda Atatürk Baraj Gölü,
Güneyinde Atatürk Baraj Gölü (karşı kıyıda Şanlıurfa ili Bozova ilçesi) bulunmaktadır.
zoom
Yeni Samsat ilçesi Atatürk Baraj gölünün kıyısında üç tarafı baraj gölü ile çevrili bir yarım ada şeklini almıştır. Denizden yüksekliği 610 metredir. İl merkezine uzaklığı 47 km. dır.
zoom
İlçemiz güneye doğru eğimlerle alçalan bir ova görünümündedir. Yazları oldukça sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Atatürk Baraj gölü nedeniyle nem oranı artmıştır.
SAMSAT İLÇE SOSYAL YAPI
SOSYAL DURUM
zoom
İlçe merkezinde 209 vatandaşa devlet tarafından konut yapılmıştır. Konutlar betonarme ve bahçelidir. 773 vatandaşa arsa dağıtılmış olup, bunlardan ancak 341 kadarı kendi konutlarını yapmışlardır. Daha fazla konutun yapılmayışından ilçeden özellikle Adıyaman il merkezine ve diğer yerlere göçün önemli bir rolü vardır.
zoom
Köylerde bulunan evler kerpiç ve toprak yapıya sahiptir. Bazı köylerde betonarme evler yapılmaktadır. Kerpiç binalar yazın serin ve kışın sıcak olduğundan vatandaşlarca tercih edilmektedir.
zoom
Devlet memurları konut ihtiyacı için 22 daireli lojman yaptırmış olup, kurumlara tahsis yönetmeliğine göre dağıtımı yapılmıştır. Lojmanların kurumlara göre dağılımı şöyledir:

Maliye Bakanlığına 9, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne 2, İçişleri Bakanlığına 3, Adalet Bakanlığına 1, Diyanet İşleri Başkanlığına 1, Milli Eğitim Bakanlığına 6 adettir. Ayrıca İlçe Jandarma komutanlığı, İlçe Emniyet Amirliği, Sağlık Grup Başkanlığı, PTT, T.C. Ziraat Bankası Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Meteoroloji İstasyon Müdürlüğüne ait ihtiyacı karşılayacak kadar lojmanları mevcuttur.
zoom
İlçede eğlence ve dinlenme yeri yoktur. Ancak Köylere Hizmet Götürme Birliğinin imkanları ile kamu personelinin istifadesi için 1 adet halı saha ve kamu personeli dinlenme lokali olarak bir sosyal tesis yapılmıştır. sinema, gazino bulunmamaktadır. İlçe merkezinde 2 kıraathane, 1 spor kulübü vardır. Halk genellikle boş zamanlarını bu yerlerde geçirmekte veya evlerde birbirlerini ziyaret ederek sohbetler yapmaktadır. Köylerin hiç birinde kıraathane yoktur.
zoom
İlçe merkezinde 1 çorap ve iç çamaşır atölyesi, 1 eczane , 3 fırın, 1 ekmek fabrikası, 1 kasap, 3 berber, 2 kebapçı, 1 fotoğraf stüdyosu, 1 oto lastik tamircisi, 2 oto tamir atölyesi, 2 kırtasiye, 2 kuyumcu, 1 pastane, 1 konfeksiyon, 1 ayakkabıcı, 1 tüp gaz bayii, 18 bakkaliye, 3 değirmen, 2 demirci atölyesi, 2 petrol istasyonu bulunmaktadır. Bazı köylerde küçük çaplı köy bakkaliyesi de mevcuttur.
zoom

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız