GÖLBAŞI İLÇE MEYVECİLİK
MEYVECİLİK;
İlçemizin tarımsal yapısı içerinde
meyvecilik önemli bir yer tutmaktadır. Bağcılık , Antepfıstığı , Kayısı,
Elma,Kiraz,Ceviz,Trabzon Hurması yetiştiriciliği önemli faaliyet
dallarındandır. Tarımsal işletmelerde arazi varlığının düşük miktarlarda
ve ortalama işletme genişliğinin küçük olması çiftçiyi diğer tarımsal
faaliyet alanlarına göre daha karlı bir faaliyet olan meyveciliğe
yönlendirmektedir.
Türkiye genelinde meyve üretimi yapılan
alanlar tarım alanlarının %5 ‘ini oluşturmaktadır.İlçemizde ise bu oran
%38,93 ‘dir.Meyvecilik yetiştirilmesinde ilçemizin uygun iklim koşuluna
sahip olması ve çiftçilerimizin meyveciliğe daha çok önem vermesi
nedeniyle Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çeşitli meyve
fidanı ve yetiştiriciliği projeleri ile sistem projeleri
yapılmaktadır.Bu projeler ilçemiz meyve yetiştiriciliğine büyük katkı
sağlayacaktır.
Başlıca Meyve üretim tablosu aşağıya çıkartılmıştır
ÜRÜNLER
ALAN(Da.)
Antep Fıstığı(Kırmızı Kabuklu)
34.835,641
Üzüm Kurutmalık(Çekirdekli)
22.845,291
Üzüm sofralık (Çekirdekli)
13.031,54
Elma
2.090,902
Ceviz
1.417,559
Trabzon Hurması
812,026
Kayısı
698,024
Kiraz
295,743
Nar
230,707
Şettali
91,689
İncir
82,936
Armut
45,716
Ayva
36,001
Yeşilova, Balkar, Meydan, A.Azaplı,
Karabahşılı, Cankara, Savran, Yaylacık, Hamzalar, Harmanlı köylerimizde
yoğun olarak meyvecilik yapılmaktadır.
SEBZECİLİK:
Türkiye genelinde tarım alanlarının %3
ünde sebze üretimi yapılırken İlçemizde de tarım alanlarının %1 ’inde
sebze üretimi yapılmaktadır.
Başlıca sebze üretim tablosu aşağıya çıkartılmıştır
ÜRÜNLERALAN (Da.)
Domates
870,891
Biber
196,497
Kavun
186,314
Karpuz
77,129
Fasulye
49,826
sarmısak
45,912
Soğan
30,389
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder