Pages

Ads 468x60px

27 Aralık 2012 Perşembe

Gölbaşı İlçesi 5


Adıyaman ilinin, merkez ilçe de dahil olmak üzere, eğitim alanında daima il birinciliğini elinde bulunduran Gölbaşı’nda; 1 Meslek Yüksek Okulu, 1 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 1 Düz Lise, 1 Anadolu Lisesi, 1 İmam – Hatip Lisesi, 1 Yatılı Bölge İlköğretim Okulu, 8 İlköğretim Okulu, 1 Kreş, 1 Etüt Eğitim Merkezi, 4 Üniversiteye Hazırlık Dershanesi ve 3 Özel öğrenci Yurduyla eğitim – öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. Bu yönüyle de çevrenin ilgisini çekmekte ve okullara ilçe merkezi dışından da yoğun talepler gelmektedir.

Çok değişik kültürlerin mozaiği konumundaki ilçede, sosyal aktiviteler ve her türlü sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmektedir.Geleneksel hâle gelen Kuru Peygamber Üzümü Festivali, ülkenin ünlü şairlerinin katılımıyla Şiir Şöleni, Tiyatro ve sportif faaliyetler ilçeyi sosyal ve kültürel anlamda da cazip bir yer hâline getirmiştir.


Biri ilçe merkezinde, diğer ikisi de ilçenin köylerinde bulunan göller, birbirine bağlıdırlar. İlçenin güzelliğinde büyük bir etken olan göller, iyi değerlendirilip, tanıtımının yapılmasıyla, ilçe turizmini de canlandıracaktır. Zira, Nemrut Dağı’nı ziyaret amacıyla gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka ilçeden geçmek durumundadırlar.

Dört mevsimin de tüm canlılığıyla yaşandığı Gölbaşı, geleceğin ümit vadeden ilçelerinin başında yer almaktadır.

GÖLBAŞI’NIN JEOLOJİK YAPISI
1- Genel Jeoloji : Gölbaşı İlçesinin üzerinde bulunduğu göl kıyısı ve vadisi, Kuzey ve Güneydoğu Torosların uzantılarıdır. Kuzeyinde Öksüz Dağı, Sırıklı Dağı, Meydan Dağı ve Doruk Dağı adlarıyla bilinen dağlar ,Dış Toroslar ’ın uzantılarıdır. Bu dağlar, üçüncü zamanda oluşmuş dağlardır.İlçenin üzerinde bulunduğu dar vadi,kısmen yine üçüncü zamanda tarlalardan oluşmuş birikinti düzlüklerdir.İlçenin diğer kısımları, küçük dağlar ve engebeli arazilerle kaplı % 20 ‘ si ise düzlük ve ovalıktır. İlçenin bulunduğu vadi, morfolojik olarak tek parça olup muhtemelen eski bir göl yatağıdır.

Çünkü göller, büyük oranda birikinti göllerdir.
2- Jeolojik Formasyonlar ( Seriler ) : a) Paleozoik( Birinci Zaman ) Gölbaşı’nın Jeolojik Yapısı , Birinci zamanın paleozoik devri ile üçüncü zamanın Tersiyer Devrine rastlar . Dar bir Göl Havzası olan Gölbaşı, Tersiyer Devrinde değişikliğe uğramış olup ,zamanla şimdiki halini almıştır. 3- Tersiyer ( Üçüncü Zaman )Genellikle “ Marn” lardan meydana gelmiştir.Daha ziyade kumlu yataklarla killerden müteşekkildir.Çoğunlukla vadiye hakim ana marn ,şist , kalker,kırmızı,kahverengi Kongromeralardan meydana gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız