Pages

Ads 468x60px

27 Aralık 2012 Perşembe

Gölbaşı İlçesi 8

AZAPLI GÖLÜ

Gölbaşı Gölü’nün bir kanalla bağlandığı Azaplı Gölü, 3 km kare alanlı ,deniz seviyesinden 840 metre yüksekliği olan, kıyıları girintili-çıkıntılı olmayıp,etrafı sazlık ve kamışlıklarla kaplıdır.Suları tatlı fakat içmeye elverişli değildir. Oluşumu karstik bir yapıya sahiptir.. Sazan ve yayın balığı yetiştirmek için müsaittir.Yılda ,yaklaşık 20 ton sazan ve 25-30 ton yayın balığı elde edilir.Tarım için sulamadan faydalanılır.

İNEKLİ (YEŞİLOVA) GÖLÜ
Gölbaşı’nın en batısındaki göldür.1.09 km kare ve denizden yüksekliği 820 metredir. Etrafı sazlık ve kamışlıktır.Suyu tatlı, ama içmeye elverişli değildir. . Göller,akarsu ve derelerle beslenir.En yüksek seviyelerine kış ayları ile mart ve nisan da ulaşılır. En düşük seviyeye ise yaz aylarında ve Eylül ayında düşer. Gölbaşı,Azaplı ve İnekli gölleri D.S.İ.tarafından kanallarla birleştirilmiştir.

GÖLBAŞI İLÇE EKONOMİ
EKONOMİK DURUMU
Soykan Kömür İşletmesi
Soykan Kömür İşletmesi Harmanlı kasabasının Akyer mevkiindedir. Kömür sahası Harmanlı Bucağı ile Ozan köyü arasında yer almaktadır.Linyit sahasının deniz seviyesinden yüksekliği 900-1000 metre arasında değişmektedir. Saha civarındaki önemli dereler Ağdere ve Ali Kayası deresidir. Kömür işletmesinin İlçemize olan uzaklığı 10 km. olup,bu yolun 8 km.si stabilize yoldur. Sahada görünür ,muhtemel toplam 60 milyon ton rezerv bulunmaktadır.Saha 1978 yılında Soykan Grubu ‘na devredilmiştir.Üretim,ortalama yılda 400.000 tondur.Üretimin ¾ ‘ ü sanayi tesislerinde, ¼’ ü ısınmada kullanılmaktadır. 

Sahanın ortalama % 50 alt kısım diğeri ise 1500 Kcal/kğ. Civarındadır. Halen sahada 100 mw kurulu gücünde bir termik santral fizibilitesi ile,sanayi ve ısınmaya verilecek kömür evsafının iyileştirilmesi gayesi ile bir “ Kurutma tesisi “ fizibilitesi yapılmaktadır. Adıyaman ili çevresinde ısınma amaçlı olarak ,Soykan linyiti yılda 50-100 bin ton olarak harcanmaktadır. İlçemiz ekonomisine katkısı olup,şu an 49 kişi çalışmaktadır. Havzanın tümü için analiz değerleri hesaplanmış ve aşağıdaki ortalama değerler bulunmuştur.

Un Fabrikası (Anonim Ortaklık)


İlçeye olan uzaklığı 1 km.kadardır. Fabrika 110 ton kapasiteli olu, şu an % 50 kapasite ile çalışmaktadır. Fabrikada işlenen buğday, Adıyaman- Adana ve Kayseri’den temin edilmektedir.Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan unların pazarlaması yapılıyor.Fabrika pazarlamadan dolayı eksik kapasite ile çalışıyor.Kepekli ve kepeksiz un çıkarılmaktadır.Un üretimi yapılırken en az üç çeşit buğdaydan çıkarılan unları, ekmek yapımında kullanılmaktadır.Artık maddeler yem fabrikalarına pazarlanarak,yem yapımında kullanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız